Trainen Voor Een Optimale Slaap

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat lichaamsbeweging de slaapkwaliteit kan verbeteren. Maar lichaamsbeweging kan het lichaam anders beïnvloeden, afhankelijk van het tijdstip van de dag waarop iemand oefent. We bekijken de voor- en nadelen van sporten voor het slapengaan en bespreken de beste tijd om te sporten voor een goede nachtrust.

Heeft Het Zin Om Voor Het Slapengaan Te Sporten?

Bij het geven van slaaphygiëne-adviezen waarschuwen experts vaak dat lichaamsbeweging in de late namiddag en avond de slaap kan verstoren. Sommige slaaponderzoekers speculeren dat als gevolg daarvan veel mensen die niet in staat zijn om eerder op de dag te sporten, hun trainingen helemaal overslaan. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat sporten voor het slapengaan het voor volwassenen niet moeilijker maakt om in slaap te vallen. Sommige onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat dit hen zelfs kan helpen om beter te slapen.

Uit een recent onderzoek bleek dat mensen die ’s avonds sporten ongeveer evenveel tijd nodig hebben om in slaap te vallen als mensen die helemaal niet sporten. Andere studies suggereren dat avondgymnastiek, in plaats van wakker te worden, een neutraal of positief effect lijkt te hebben op de slaapkwaliteit van de meeste mensen.

Heeft Het Zin Om Voor Het Slapengaan Te Sporten Als Je Last Hebt Van Slapeloosheid?

Er zijn aanwijzingen dat regelmatige lichaamsbeweging mensen met slapeloosheid kan helpen sneller in slaap te vallen en langer in slaap te blijven. De meeste onderzoeken naar lichaamsbeweging en slapeloosheid vergelijken de effecten van lichaamsbeweging op verschillende tijdstippen van de dag echter niet. Lichaamsbeweging kan helpen bij slapeloosheid, maar het is mogelijk om uw lichamelijke activiteit te verbeteren.

Zelfs als je alleen ’s avonds hebt om te sporten, kan het voordeliger zijn om dat ’s avonds te doen. Meerdere studies suggereren dat mensen met slapeloosheid baat hebben bij aerobe trainingen die cardiorespiratoire kracht opbouwen en dat het niet deelnemen aan regelmatige fysieke activiteit het risico op slapeloosheid verhoogt. Als u ’s nachts moeilijk in slaap valt, is het de moeite waard om nachtelijke lichaamsbeweging te vermijden.

Wat Zijn De Beste En Slechtste Tijd Om Te Trainen Om Te Slapen?

Er is geen wetenschappelijke consensus over de beste of slechtste tijd van de dag om te sporten om te slapen, en onderzoek biedt weinig afdoende antwoorden. Een studie merkte op dat deelnemers die ’s ochtends trainden, ’s avonds sneller in slaap vielen, terwijl degenen die voor het slapengaan trainden langer in slaap bleven. Een andere studie toonde aan dat intensieve lichaamsbeweging voor het slapengaan de hartslag kan verhogen, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen. Een andere studie toonde aan dat de slaapkwaliteit niet wordt beïnvloed door de timing van de training.

Het is over het algemeen prima om op elk uur van de dag te sporten. Dat gezegd hebbende, suggereren sommige onderzoekers dat je ten minste 90 minuten voor het slapengaan moet stoppen met trainen. Hierdoor kan uw hartslag vertragen en uw lichaamstemperatuur weer normaal worden. U kunt experimenteren met verschillende trainingstijden om de beste voor u te vinden.

Veilige Oefeningen Voor Het Slapengaan

Lichaamsbeweging is een gezonde manier om wat energie vrij te maken voordat je aan je bedtijdroutine begint. Ontspannende, matige intensiteitstrainingen en geest-lichaam-activiteiten kunnen vooral gunstig zijn voor een goede nachtrust. Waaronder:

  • Yoga
  • Tai Chi
  • Weerstandstraining
  • Aerobics
  • wandelen
  • Rekken

Probeer een zachtere beweging als u moeite heeft om in slaap te vallen na bepaalde soorten oefeningen.

Tips Om ’s Avonds Te Sporten

U kunt beter slapen door voor het slapengaan te sporten. Het zal u ook helpen om meer lichamelijke activiteit aan te nemen. Met deze tips haalt u het meeste uit uw avondtraining en zorgt u voor een betere nachtrust.

  • Time it Right: Een onderzoek toonde aan dat mensen die drie uur voor het naar bed gaan aan lichaamsbeweging deden, sneller in slaap vielen dan degenen die dat niet deden. Het lichaam heeft echter ongeveer 90 minuten nodig om te herstellen van inspanning. Vermijd sporten vlak voordat u naar bed gaat.
  • Versterking van de Mind-Body Connect: Oefeningen die mindfulness en fysieke activiteit combineren, worden geassocieerd met een betere mentale gezondheid en een betere slaap. Om angst en snelle gedachten voor het slapengaan los te laten, kan een lichaamsoefening helpen.
  • Luister naar je lichaam: geen enkel trainingsschema past bij elk lichaam of elke levensstijl. Als u vermoedt dat uw avondtrainingsroutine u ’s nachts wakker houdt, probeer dan een ander type oefening of schakel over naar een ochtend- of middagsessie. Personen met slapeloosheid willen misschien alle problemen met betrekking tot slaap en lichaamsbeweging met hun arts bespreken voordat ze aan een nieuw trainingsplan beginnen.