Zijn Vrouwen Meer Afhankelijk Van Slaap Dan Mannen?

Er zijn veel theorieën over de effecten van seks op de slaap, en veel mensen vragen zich af wat de wetenschap zegt. Onderzoek heeft aangetoond dat sekse- en geslachtsverschillen de slaap beïnvloeden. Hormonen, anatomie en andere fysiologische verschillen tussen mannen en vrouwen kunnen van invloed zijn op de manier waarop ze slapen en de kans op het ervaren van bepaalde slaapproblemen.

Mannen en vrouwen hebben ook andere verwachtingen van hun familie en de samenleving, wat kan leiden tot verschillende eisen aan tijd en energie. Hoewel slaappatronen worden beïnvloed door een groot aantal factoren, is het nuttig om te weten hoe geslacht en geslacht een rol kunnen spelen.

Mannen Brengen Minder Tijd Door In Diepe Slaap

Vrouwen slapen langer en hebben meer kans op een diepe, herstellende slaap dan mannen. Tussen de 30 en 40 jaar begint de slaapkwaliteit te veranderen. Mannen beginnen minder tijd door te brengen in diepe slaap, snelle oogbewegingen (REM) en meer in de herstellende diepe slaapfase. Vrouwen die door de menopauze gaan, ervaren veranderingen in hun slaapkwaliteit, omdat ze minder lang diep slapen en moeilijker in slaap vallen.

Vrouwen Melden Vaker Slaapproblemen

Vrouwen hebben 40% meer kans op slaapproblemen dan mannen. Het overactieve blaassyndroom komt vaker voor bij vrouwen. Dit kan leiden tot frequente toiletbezoeken, verstoorde slaap en zelfs chronische slapeloosheid. Een slechte slaapkwaliteit kan ook worden veroorzaakt door veranderingen in de voortplantingscyclus van een vrouw.

De Vrouwelijke Voortplantingscyclus Draagt Bij Aan Slaapproblemen

Slaapproblemen in verband met krampen, een opgeblazen gevoel en hoofdpijn plagen naar schatting een derde van de vrouwen vóór of tijdens hun menstruatie. De slaap van vrouwen kan worden verstoord door ongemak, frequente nachtelijke uitstapjes naar de badkamer, foetale bewegingen en slaapstoornissen zoals het rustelozebenensyndroom of obstructieve slaapapneu, vooral in het derde trimester. Nachtelijk zweten, fluctuerende hormoonspiegels en andere veranderingen die verband houden met de menopauze kunnen ook het risico op slaapstoornissen en slaapstoornissen verhogen.

Mannen Zijn Mogelijk Kwetsbaarder Voor Slaapstoornissen

Een studie toonde aan dat externe stressoren tijdens de slaap een sterker negatief effect hadden op de slaapkwaliteit van mannen in vergelijking met die van vrouwen. Sommige onderzoekers hebben gesuggereerd dat vrouwen mogelijk geëvolueerd zijn om de stress van slaapstoornissen beter te beheersen, omdat ze alert moesten blijven om over de kinderen te waken.

Voor mannen kunnen te hoge of lage testosteronniveaus ook de slaap beïnvloeden.

Vrouwen Hebben Een Korter Circadiaans Ritme

Vrouwen hebben een gemiddeld circadiaans ritme dat zes minuten korter is dan mannen. Het circadiane ritme is verantwoordelijk voor het dag en nacht verankeren van de slaap-waakcyclus in omgevingssignalen. Door hun iets kortere cyclus zijn vrouwen van nature geneigd om eerder in slaap te vallen en eerder wakker te worden, en zullen ze zich eerder identificeren als ochtendmensen. Als vrouwen later opblijven dan hun biologische klok had gewild, kunnen ze moeite hebben om een volledige nachtrust te krijgen, omdat hun lichaam hen vertelt eerder op te staan.

De Slaap-waakcyclus Wordt Beïnvloed Door Maatschappelijke Genderverwachtingen

Vrouwen slapen gemiddeld 11 minuten langer ’s nachts dan mannen, maar dit kan variëren afhankelijk van leeftijd, relatiestatus, of ze al dan niet kinderen hebben en of ze werken of niet.

Mannen hebben van oudsher te maken gehad met meer maatschappelijke druk om betaald werk te zoeken, met rigide schema’s die mogelijk minder tijd overlaten om te slapen. Van moeders wordt vaak verwacht dat ze ’s nachts opstaan om voor hun kinderen te zorgen of ze borstvoeding te geven. Deze moeders kunnen last hebben van verstoorde slaap en compenseren door overdag dutjes te doen. Mantelzorgers komen vaker voor bij vrouwen, wat stress kan veroorzaken en de slaap negatief kan beïnvloeden.

Elke situatie is uniek, dus er is meer onderzoek nodig om te bepalen hoe de veranderende gezinsdynamiek en het toenemende aantal werkende vrouwen de slaap voor alle geslachten beïnvloedt.

Vrouwen Hebben Meer Kans Op Slapeloosheid

Vrouwen hebben meer kans op slapeloosheid, wat vaak gepaard gaat met angst, depressie en chronische ziekten. Voor sommige vrouwen kan slapeloosheid een secundair effect zijn van angst en depressie, aangezien deze stemmingsstoornissen ook vaker bij vrouwen worden gediagnosticeerd. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een depressie beter slapen dan mensen die niet depressief zijn, wat suggereert dat vrouwen beter kunnen slapen.

Mannen Hebben Meer Kans Op Obstructieve Slaapapneu

Obstructieve slaapapneu komt vaker voor bij mannen. Dit is een aandoening die leidt tot slaapstoornissen zoals slaapfragmentatie en ademhalingsmoeilijkheden. Onderzoekers hebben dit verschil lange tijd gedeeltelijk toegeschreven aan hormonen en anatomische verschillen in de luchtwegen. Slaapapneu kan echter vaker voorkomen bij vrouwen dan eerder werd gedacht. Hoewel snurken veel voorkomt bij zowel mannen als vrouwen, kan het vaker voorkomen bij vrouwen. Vrouwen hebben minder kans op de diagnose slaapapneu omdat ze hun symptomen anders rapporteren en ervaren.

Vrouwen Hebben Meer Kans Op Het Rustelozebenensyndroom

Vrouwen lopen een groter risico op het ontwikkelen van het rustelozebenensyndroom als gevolg van veranderingen in oestrogeen- en ijzerniveaus tijdens de zwangerschap en de menopauze. Dit is een slaapstoornis waarbij de drang van het lichaam om de benen te bewegen het moeilijk maakt om in slaap te vallen. Mensen met het rustelozebenensyndroom hebben ook meer kans op angst, depressie of migraine. Al deze aandoeningen komen vaker voor bij vrouwen. Dat gezegd hebbende, bepaalde antidepressiva houden verband met het rustelozebenensyndroom bij mannen, maar niet bij vrouwen.

Slaaptekort Kan Mannen En Vrouwen Anders Beïnvloeden

De effecten van slaaptekort op mannen en vrouwen zijn niet duidelijk. Een studie toonde aan dat vrouwen meer kans hebben om de voordelen van slaaptekort te ervaren na herstel. Vanwege verschillen in hun circadiane ritme kunnen vrouwen het echter moeilijker hebben om zich aan te passen aan niet-standaard ploegendienst. Onderzoek suggereert ook dat vrouwen een groter risico lopen op hoge bloeddruk na slaapgebrek, vooral na de menopauze.

Slaapmedicatie Werkt Anders Voor Mannen En Vrouwen

Recente studies hebben ontdekt dat vrouwen slaapmedicatie anders kunnen metaboliseren dan mannen. De Food and Drug Administration (FDA) vereist nu dat fabrikanten een lagere aanbevolen dosis zolpidem voor vrouwen vermelden, omdat het langer duurt voordat het medicijn hun systemen leegmaakt. Om te bepalen of metabolismeverschillen tussen mannen en vrouwen zich kunnen uitstrekken tot andere slaapmiddelen, is meer onderzoek nodig.

Bovendien is het behandelen van vrouwen voor slaapstoornissen vaak ingewikkelder dan het behandelen van mannen, omdat artsen moeten overwegen of medicatie een zich ontwikkelende foetus kan schaden, in de moedermelk terecht kan komen of een wisselwerking kan hebben met anticonceptiemedicatie. Vanwege deze overwegingen is slaapmedicatie voor veel vrouwen misschien geen optie.

Alcohol- En Tabaksgebruik Kan De Slaap Van Mannen Onevenredig Beïnvloeden

Statistisch gezien hebben mannen meer kans dan vrouwen om overmatig alcohol te consumeren. Ze zijn ook iets meer geneigd om sigaretten te roken. Slecht slapen hangt samen met zowel alcohol als tabak.

Er moet meer onderzoek worden gedaan naar vrouwen en slaap, aangezien onderzoek zich van oudsher op mannen heeft gericht. Het is bemoedigend om te zien dat onderzoekers meer aandacht besteden aan de slaapverschillen tussen mensen van verschillende geslachten en geslachten. Deze problemen kunnen helpen bij het bepalen van de beste manier om slaapproblemen voor elke persoon te behandelen.