Slaapapneu De Minder Bekende Symptomen

Welk beeld komt er in je op als je denkt aan iemand die aan slaapapneu lijdt? Welk beeld heb jij van een dikke, oudere man met slaapapneu? Je bent niet de enige. Het is waar dat gewicht, leeftijd en mannelijk geslacht allemaal risicofactoren zijn. Mensen van alle leeftijden en geslachten kunnen echter last hebben van slaapapneu. Dit is in strijd met wat vaak wordt gedacht. Dit maakt het moeilijk om de aandoening bij kinderen en vrouwen te diagnosticeren, omdat de symptomen en tekenen kunnen variëren tussen verschillende demografische groepen.

Dit artikel zal de unieke, minder bekende symptomen van slaapapneu bij vrouwen en kinderen onderzoeken in de hoop dat met een groter bewustzijn meer mensen in deze demografische groepen zullen worden gediagnosticeerd en behandeld.

Laten we beginnen met u een overzicht te geven van obstructieve slaapapneu.

Opmerking: de inhoud op Sleepopolis is informatief van aard, maar mag niet in de plaats komen van medisch advies en toezicht van uw zorgverlener. Raadpleeg onmiddellijk een professional als u vermoedt dat u een slaapstoornis of een andere medische aandoening heeft.

Obstructieve Slaapapneu: Veel Voorkomend, Maar Obscuur

Obstructieve slaapstoornis, ook bekend als slaapapneu of slaapapneu (of gewoon slaapapneu), is een aandoening die slaapgerelateerde ademhalingsproblemen veroorzaakt. Het zorgt ervoor dat de slaap stopt en vervolgens de normale ademhaling hervat. Dit is een van Amerika’s meest voorkomende slaapstoornissen en treft 26% van de Amerikanen van 30 tot 70 jaar. Bijna 80% van de gevallen wordt niet gediagnosticeerd. Dit is met name zorgwekkend gezien het verband tussen slaapapneu en ernstige, mogelijk fatale gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk of hartaandoeningen, beroertes of diabetes.

Het ongrijpbare karakter ervan is een van de redenen waarom slaapapneu vaak verkeerd wordt gediagnosticeerd. Symptomen van slaapapneu zijn snurken, ademhalingsmoeilijkheden en chronische vermoeidheid. Deze symptomen kunnen moeilijk te diagnosticeren zijn. De meeste mensen realiseren zich dat ze alleen snurken of naar adem snakken als iemand anders erop wijst, en slaapgebrek is zo alomtegenwoordig in onze samenleving dat velen het wegwuiven.

Als deze klassieke symptomen moeilijk te detecteren zijn en verband houden met slaapapneu, is er nog minder bewustzijn rond sommige symptomen die vrouwen en kinderen ervaren. Toch maakt de combinatie van de prevalentie van slaapapneu en de ernstige aard het van cruciaal belang om te begrijpen hoe symptomen zich voordoen in gevallen buiten het oudere mannelijke profiel met overgewicht.

Symptomen Van Vrouwen

Vrouwen met slaapapneu hebben de neiging om ondergediagnosticeerd te worden in vergelijking met mannen vanwege familie, levensstijl en sociaal-culturele factoren. Hoewel vrouwen vaker snurken dan mannen, is er minder bewijs dat ze dat doen. Bovendien komen vrouwen minder vaak samen met hun partner naar slaapapneu-consulten dan mannen, wat aangeeft dat mannen tijdens de slaap mogelijk minder op hun partner letten en de kans missen om de aandacht te vestigen op symptomen van slaapapneu of slaapstoornissen in de ademhaling.

Bovendien melden vrouwen vaker symptomen zoals rusteloze benen, nachtmerries, hartkloppingen en hallucinaties, die allemaal kunnen wijzen op een mogelijk risico op slaapapneu.

Ze hebben ook meer kans op niet-klassieke symptomen zoals angst, hoofdpijn en depressie.

Symptomen Van Kinderen

Geschat wordt dat 1 tot 4% van de kinderen slaapapneu heeft, waarbij de meeste gevallen zich voordoen tussen de leeftijd van twee en acht. Overmaatse amandelen en adenoïden zijn meestal verantwoordelijk voor slaapapneu bij kinderen. Indien onbehandeld, kan slaapapneu bij kinderen ernstige, gelijktijdig optredende sociale, emotionele en medische implicaties hebben.

Een kind met slaapstoornissen heeft vaak last van hyperactiviteit, bedplassen en snurken. Uit een onderzoek bleek dat de helft van de kinderen met ADHD slaapstoornissen had.

Behandeling

De drie meest voorkomende behandelingsopties voor obstructieve slaapapneu zijn continue positieve luchtwegdruk (CPAP), orale apparaattherapie en chirurgie.

Volwassenen gebruiken het meest waarschijnlijk CPAP. Veel patiënten vinden het echter moeilijk om de machine te verdragen en hun nalevingspercentages zijn erg laag. Orale apparaten, die vergelijkbaar zijn met een gebitsbeschermer of houder, bieden een CPAP-alternatief dat velen als effectief en veel comfortabeler beschouwen. Als gezichtsafwijkingen slaapapneu veroorzaken, kan een operatie een optie zijn.

Er zijn veel behandelingsopties beschikbaar voor kinderen, afhankelijk van de ernst van de aandoening. In het geval van vergrote amandelen en adenoïden, kan het verwijderen van amandelen een slaapverstorende ademhaling elimineren. Chirurgie is misschien niet nodig als er geen gedragsproblemen zijn of als de ademhalingsstoornis door de slaap licht of matig is. In die gevallen kan een CPAP-apparaat worden voorgeschreven aan jonge kinderen met zich ontwikkelende mond en kaken. Orale apparaattherapie is een optie voor kinderen met een goed ontwikkelde aangezichtsbotstructuur.

Verwijzen Naar

  1. Motamedi KK, McClary AC, Amedee RG, Obstructieve slaapapneu: een groeiend probleem, The Ochsner Journal, herfst 2009
  2. Quintana-Gallego E, Carmona-Bernal C, Capote F, Snchez-Armengol A, Botebol-Benhamou G, Polo-Padillo J, Castillo-Gmez J. Geslachtsverschillen bij obstructief slaapapneusyndroom: een klinische studie van 1166 patiënten, Respiratory Medicine , oktober 2004
  3. Roi Westreich. Aya Gezlan-Talmor. Shahar Geva Robinson. Tal Schlaeffer-Yosef. Tzachi Slutsky. Efrat Chen-Hendel. Dana Braiman. Yehonatan serf. Natan Arotsker. Yasmeen Abu Fraiha. Liat Waldman-Radinsky. Nimrod Maimon. Zowel de aanwezigheid van snurken als de intensiteit ervan wordt ondergerapporteerd door vrouwen. Tijdschrift voor klinische slaapgeneeskunde.
  4. Valipour A, Lothaller H, Rauscher H, Zwick H, Burghuber OC, Lavie P., Gendergerelateerde verschillen in symptomen van patiënten met vermoedelijke ademhalingsstoornissen in de slaap: een klinisch populatieonderzoek met behulp van de vragenlijst over slaapstoornissen, Slaap, maart 2007
  5. Chervin RD, Lumeng JC.

Epidemiologie van pediatrische obstructieve slaapapneu, Proceedings of the American Thoracic Society. 15 februari 2008.

  • Waleed, FE, Impact van slaapstoornissen in de ademhaling en de behandeling ervan op kinderen met primaire enuresis nocturna, Swiss Medical Weekly, 1 juli 2011
  • Budhiraja R., Quan SF. Resultaten van de Tucson Childrens Assessment of Sleep Apnea Study, Sleep Medicine Clinics. 1 maart 2009.
  • Golan N, Shahar E, Ravid S, Pillar G., Slaapstoornissen en slaperigheid overdag bij kinderen met ADHD, Slaap, 15 maart 2004
  • Virk JS, Kotecha B., Wanneer continue positieve luchtwegdruk (CPAP) faalt, Journal of Thoracic Disease, 8 oktober 2016