Mindfulness Cultiveren Om Te Helpen Slapen

Praten over mindfulness – en het vermogen om de gezondheid en het welzijn te verbeteren – lijkt tegenwoordig overal te zijn. Van stressvermindering tot lichaamsbeweging, tot eten en gewichtsbeheersing, mindfulness-oefeningen worden steeds meer erkend vanwege hun therapeutische voordelen. Nog een voordeel van mindfulness? Meditatie kan je slaapkwaliteit verbeteren.

Laten we beginnen met de basis: wat is mindfulness precies? Mindfulness verwijst naar de praktijk van het focussen van je aandacht en bewustzijn op wat er op dit moment gebeurt. In een bewuste staat staan we onszelf toe om ons bewust te zijn van alle gedachten, gevoelens en fysieke ervaringen die zich voordoen, evenals om ons bewust te zijn van de omgeving die ons omringt. Het besef van het moment wordt ondersteund door een open en eerlijke erkenning van alle gedachten en gevoelens. Mindfulness is een oefening die ons in staat stelt gedachten en gevoelens te accepteren, en niet om ze te veroordelen of te bekritiseren. Met onze aandacht op het huidige moment, stelt mindfulness ons in staat om vooruit en achteruit te kijken. We anticiperen niet op wat komen gaat in de toekomst, en we beleven het verleden niet opnieuw.

De oorsprong van mindfulness gaat duizenden jaren terug in de oosterse filosofie en religieuze praktijk. Meditatie is een integraal onderdeel van het boeddhisme. In de afgelopen decennia hebben we wijdverbreide acceptatie en enthousiasme gezien voor veel ideeën en praktijken van oosterse tradities in de westerse cultuur. Yoga is een voorbeeld van zo’n beoefening. Mindfullness is een andere.

Mindfulness als therapie voor lichamelijke en geestelijke gezondheid wordt in toenemende mate gebruikt door clinici en bestudeerd door wetenschappers. Een aanzienlijk aantal onderzoeken toont aan dat mindfulness aanzienlijke voordelen kan hebben voor de mentale en fysieke gezondheid, evenals voor het dagelijks functioneren en presteren. Mindfulness kan mogelijk het immuunsysteem verbeteren, stress verminderen en zelfs depressie en andere antidepressiva behandelen. Mindfulness kan u helpen gewicht te verliezen en het gemakkelijker maken om vast te houden aan een trainingsroutine.

Mindfulness is ook effectief gebleken bij het helpen verbeteren van de slaap, inclusief het verminderen van symptomen van slapeloosheid en andere slaapstoornissen, evenals het verminderen van vermoeidheid overdag en vermoeidheid. Mindfulness kan volgens onderzoek ook helpen een van de belangrijkste obstakels om te slapen te verlichten: zorgen maken.

Iedereen die de frustratie van slapeloosheid heeft ervaren – of zelfs af en toe een nacht moeite heeft om in slaap te vallen – weet dat een bezorgde, razende geest het slapen ongelooflijk moeilijk kan maken. Bezorgde gedachten kunnen het moeilijk maken om in slaap te vallen of door te slapen. Dit kan leiden tot slapeloosheid en de neiging om vroeg in de ochtend wakker te worden. Dit zijn allemaal tekenen van slapeloosheid. Naast slaapproblemen, kunnen zorgen over slaap ook worden veroorzaakt door slapeloosheid. Naast de zorgen van het dagelijks leven zijn slaapgerelateerde zorgen, zoals hoe lang het duurt voordat ik in slaap val? Hoeveel slaap kan ik vannacht verwachten? Hoe zal ik me de volgende ochtend voelen? Het is bewezen dat mindfulnesstherapie effectief is bij het verbeteren van angstgerelateerde slaapproblemen.

Mindfulness-therapie om de slaap te verbeteren en symptomen van slapeloosheid of andere slaapproblemen te verlichten, kan een aantal verschillende technieken omvatten, waaronder meditatie, bewegings- en ademhalingsoefeningen, slaapbeperking en sensorische deprivatie. In het algemeen gesproken houdt het gebruik van mindfulness om de slaap te verbeteren in dat je in het moment mentaal en fysiek bewustzijn ontwikkelt, wat op zijn beurt kan helpen om gedrag en emotionele reacties aan te passen op manieren die de slaap gemakkelijker en rustgevender maken.

Nieuw onderzoek benadrukt de vele voordelen die mindfulness kan brengen om te slapen. Het verbetert de slaapkwaliteit en vermindert de negatieve effecten van slechte slaapgewoonten. Wetenschappers van UCLA en USC onderzochten of mindfulness-therapie kan worden gebruikt om de slaapkwaliteit te verbeteren bij oudere volwassenen met een verstoorde slaap. Naarmate we ouder worden, worden onze slaappatronen minder duidelijk en meer verstoord. Oudere volwassenen hebben meer kans op slapeloosheid en andere slaapstoornissen, evenals de vermoeidheid en vermoeidheid overdag die vaak gepaard gaan met slaapproblemen.

De studie omvatte 49 mensen ouder dan 55 jaar. De gemiddelde leeftijd van de groep was iets meer dan 66 jaar. Alle deelnemers ondervonden matige slaapstoornissen. Onderzoekers verdeelden de deelnemers willekeurig in twee groepen. Elke groep bracht zes weken door met het ontvangen van behandeling en onderwijs gericht op het verbeteren van hun slaapproblemen. Eén groep nam wekelijks deel aan een mindfulness-bewustzijnscursus, die meditatie, beweging en andere mindfulness-oefeningen omvatte. Een groep nam deel aan een wekelijkse les over voorlichting over slaaphygiëne. Dit omvatte informatie over slaapproblemen, stressvermindering en ontspanningstechnieken.

Na zes weken evalueerden onderzoekers de slaapkwaliteit van alle deelnemers opnieuw. De mindfulnessgroep had een significant hogere gemiddelde score dan de slaaphygiënegroep. Dit betekende dat hun slaapkwaliteitsscores bijna twee keer zo hoog waren. Mensen die mindfulnesstraining hadden gevolgd, zagen significante verbeteringen in hun slapeloosheidssymptomen, evenals depressiesymptomen en vermoeidheid overdag.

Hoewel dit een kleine studie was, ondersteunt het ander onderzoek ter ondersteuning van de effectiviteit van mindfulness bij de behandeling van slapeloosheid en andere slaapproblemen. Dit is een goede optie voor slaaptherapie. Mindfulness-oefeningen zijn over het algemeen gemakkelijk te leren en kunnen tegen relatief lage kosten worden gedeeld. Mindfulness hanteert een zachte en natuurlijke benadering voor het beheren en verbeteren van de slaap, waardoor het in de meeste gevallen haalbaar is voor mensen, ongeacht leeftijd of fysieke conditie. En zoals het onderzoek aangeeft, zijn er voordelen voor de hele gezondheid aan de beoefening van mindfulness, waarbij elk aspect van gezondheid te winnen is. Je slaapt beter als je gezonder bent en je slaapt productiever.

Het verkennen van de beoefening van mindfulness vereist geen religieuze overtuiging of filosofisch geloof. Het is een zachte, gemakkelijke en praktische manier om aandacht te schenken, die zowel in ons wakkere als in ons slapende leven grote voordelen kan hebben.