Terugkerende Dromen. Wat Bedoelen Ze?

Er zijn waarschijnlijk een paar verhalen die in je dromen blijven opduiken. Het is mogelijk om je onvoorbereid te voelen voor eindexamens of in je ondergoed op het werk te verschijnen.

Een terugkerende droom is een specifiek droomverhaal dat zich meerdere nachten herhaalt. Dit type dromen heeft vaak negatieve thema’s en kan in verband worden gebracht met frustratie en angst in het wakkere leven. Minstens 6 op de 10 volwassenen melden terugkerende dromen te hebben.

Terugkerende dromen hoeven je slaap niet te onderbreken, ook al kunnen ze vervelend zijn. Vind troost door te begrijpen waarom het herhalen van dromen kan voorkomen en leer strategieën om ongewenste terugkerende dromen te beteugelen.

Wat Betekent Terugkerende Dromen?

Terwijl onderzoekers nog steeds proberen te begrijpen waarom mensen dromen, geloven sommigen dat terugkerende dromen tekenen kunnen zijn van frustratie, stress, angst of trauma. Slapers met epileptische aandoeningen hebben mogelijk ook meer kans op terugkerende dromen.

Al duizenden jaren proberen mensen de betekenis van dromen te begrijpen. Veel mensen hechten er een spirituele betekenis aan en hebben daar vaak moeite mee. Psychologen zoals Sigmund Freud creëerden in het begin van de 20e eeuw nieuwe theorieën om dromen te interpreteren. Modern onderzoek heeft deze theorieën grotendeels vervangen.

Recent onderzoek suggereert dat dromen mensen kunnen helpen hun emoties te verwerken. De meeste terugkerende dromen beelden verontrustende ervaringen uit of gaan gepaard met onaangename emoties. Negatieve terugkerende dromen kunnen een weerspiegeling zijn van een verscheidenheid aan dagelijkse worstelingen.

Dagelijkse Frustraties

Lastige terugkerende nachtmerries kunnen een teken zijn van frustratie of niet vervuld worden in je dagelijkse leven.

Psychologen geloven dat drie fundamentele intellectuele behoeften nodig zijn voor succes in het leven.

  • Autonomie, of de behoefte om controle te hebben over uw beslissingen en doelen
  • Competentie is het vermogen om je in staat te voelen je doelen te bereiken.
  • Verbondenheid, of de behoefte om je verbonden te voelen met de mensen om je heen

Aan deze behoeften kan worden voldaan en u zult zich energieker en meer betrokken voelen bij uw dagelijkse activiteiten. Maar wanneer een of meer van deze behoeften niet worden bevredigd of actief worden ondermijnd, kan iemand zich gefrustreerd en ongelukkig voelen. Studies tonen aan dat deze gevoelens de emoties in iemands dromen kunnen beïnvloeden en kunnen leiden tot terugkerende thema’s.

Ongerustheid

Er bestaat een bekende relatie tussen angst en slaap. Aanhoudende angst kan leiden tot slaapstoornissen die slaapproblemen of moeite met doorslapen veroorzaken.

Angst en stress kunnen ook hun weg vinden naar je dromen. U kunt meer nachtmerries of dromen ervaren die negatieve verhalen bevatten als u een stressvolle periode in uw leven doormaakt.

Net als nachtmerries hebben terugkerende dromen de neiging om verontrustende situaties en emoties te bevatten. Het spreekt vanzelf dat algemene angst en stress ook terugkerende dromen kunnen veroorzaken. Aanvullend onderzoek zou kunnen uitwijzen of en hoe angst bijdraagt aan terugkerende nachtmerries.

Post-traumatische Stress-stoornis

Herhaaldelijk dromen over een traumatische gebeurtenis uit het verleden is een kenmerk van posttraumatische stressstoornis (PTSS). PTSS is een complexe psychische aandoening die bij sommige mensen optreedt na een gevaarlijk, angstaanjagend of schokkend incident.

Mensen die aan PTSS lijden, kunnen angst en depressie ervaren. Ze vermijden ook situaties of mensen die hen aan hun trauma kunnen herinneren. Herbeleven is ook mogelijk. Dit verwijst naar ongewenste herinneringen of gedachten die verband houden met het trauma.

Nachtmerries zijn een van de meest voorkomende tekenen van herbeleving. Tot 72% van de mensen met PTSS heeft terugkerende nachtmerries over hun trauma.

Kinderen met PTSS hebben daarentegen minder vaak terugkerende dromen met inhoud die specifiek verband houdt met de traumatische gebeurtenis. Ze kunnen in plaats daarvan nachtmerries hebben met andere verontrustende of verontrustende thema’s en sensaties.

Epilepsie

Een minder vaak voorkomende oorzaak van terugkerende dromen is epilepsie. Epilepsie verwijst naar een verscheidenheid aan neurologische aandoeningen die epileptische aanvallen kunnen veroorzaken bij ongeveer 1% van de Amerikaanse bevolking. Epileptische aandoeningen beïnvloeden de normale hersenactiviteit en kunnen ook een sterk effect hebben op slapen en dromen.

Mensen met epilepsie hebben vaak dromen over hun aanvalssymptomen. Een studie wees uit dat proefpersonen dromen hadden over eerdere aanvallen, die gepaard gingen met een gevoel van dj vu. Deze terugkerende dromen kunnen verband houden met het effect van epilepsie op iemands dagervaring en gemoedstoestand.

Mensen met epilepsie kunnen ook terugkerende dromen ervaren vanwege andere factoren, zoals medicatie tegen epilepsie en gelijktijdig voorkomende aandoeningen zoals depressie. Om de relatie tussen epilepsie, terugkerende dromen en andere aandoeningen te begrijpen, is meer onderzoek nodig.

Veelvoorkomende Terugkerende Dromen

Dromen, zoals slaap universeel is, kan op veel manieren worden ervaren. Je droomt ongeveer twee uur per nacht. Hoewel je je misschien niet elke droom herinnert die je hebt, kun je je waarschijnlijk een paar van de onderwerpen en verhalen herinneren waaruit je dromen bestaan.

Terugkerende dromen kunnen al in de kindertijd beginnen en hebben vaak een negatieve ondertoon. Elke aflevering van een terugkerende nachtmerrie kan anders zijn. Het onderwerp, de verhaallijnen en de bijbehorende emoties kunnen zich echter allemaal herhalen.

Voor kinderen en tieners kunnen terugkerende droomonderwerpen zijn:

  • Een monster of dier confronteren
  • Dreigingen van aanval of ontvoering
  • vallen
  • Achtervolgd worden
  • Auto ongelukken
  • Blessures of ziekten
  • Thuisinvasie
  • Te laat komen of verdwalen
  • Vast komen te zitten of vast komen te zitten

Voor volwassenen kunnen terugkerende dromen onderwerpen omvatten zoals:

  • Achtervolgd of aangevallen worden
  • vallen
  • Bevroren zijn van angst
  • Laat zijn
  • Opgesloten zitten
  • Niet slagen voor een examen
  • Ongepast gekleed zijn
  • Gesmoord worden

Terugkerende dromen kunnen een vergelijkbare inhoud hebben tussen kinderjaren en volwassenheid. Naarmate mensen ouder worden, worden hun dromen echter ook volwassen. Zowel kinderen als volwassenen hebben bijvoorbeeld terugkerende dromen om achtervolgd te worden. Maar terwijl kinderen de neiging hebben om te dromen dat ze worden achtervolgd door een monster of een wild dier, dromen volwassenen er meestal van om achtervolgd te worden door een andere persoon.

Veel mensen hebben terugkerende dromen over het verliezen van hun tanden. Onderzoek suggereert dat deze droom niet gerelateerd is aan angst, stress of andere terugkerende nachtmerries. Het kan komen door spanning in de kaak of tanden terwijl iemand slaapt.

Hoe Te Stoppen Met Terugkerende Dromen?

Af en toe nare dromen en nachtmerries zijn normaal voor zowel kinderen als volwassenen. Maar frequente, zich herhalende nachtmerries kunnen u ’s nachts wakker maken, uw slaap versnipperen en uw dagelijks leven verstoren.

Het is moeilijk te benadrukken hoe belangrijk slaap is voor uw algehele gezondheid en welzijn. Er zijn verschillende bewezen manieren om de frequentie van uw terugkerende nachtmerries te verminderen en beter te slapen.

  • Werk met een therapeut: voor mensen met aanhoudende, terugkerende nachtmerries kan therapie helpen bij het identificeren en aanpakken van onderliggende oorzaken zoals PTSS of angst. Een therapeut kan ook specifieke technieken aanbevelen om de frequentie van nachtmerries te verlichten.
  • Overweeg uw medicijnen: Bepaalde medicijnen kunnen frequente nachtmerries veroorzaken. Neem contact op met uw arts als u last krijgt van terugkerende nachtmerries na het innemen van een nieuw medicijn. Raadpleeg uw arts voordat u van medicatie verandert of stopt.
  • Verbeter de slaaphygiëne: het implementeren van goede slaaphygiënepraktijken kan helpen om het aantal slechte dromen te verminderen. Vermijd grote maaltijden, cafeïne, alcohol en cafeïne voor het slapengaan. Het kan ook helpen om je slaapkamer koel en stil te houden, een ontspannen bedtijdroutine in te stellen en je aan een regelmatig slaapschema te houden.
  • Stress verminderen: vind gezonde manieren om met stressfactoren om te gaan. Stop met scrollen door sociale media en het nieuws. Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging. Probeer diep adem te halen, te strekken en te mediteren. Geef tijd voor hobby’s die je leuk vindt en om tijd door te brengen met dierbaren.