Hoe Kies Je Een Matras?

Het kan moeilijk zijn om de juiste matras te kiezen, vooral als er zoveel opties beschikbaar zijn. De gemiddelde persoon brengt ongeveer een derde van zijn leven in bed door. Een matras die voldoende ondersteuning en comfort biedt, kan een groot verschil maken in hoe u slaapt en zal u helpen om u elke ochtend verfrist te voelen.

We bespreken de belangrijkste aandachtspunten bij het kiezen van een matras. Ons doel is om u te voorzien van de kennis die u nodig heeft om een weloverwogen matrasaankoop te doen.

Comfort Versus Ondersteuning

Terwijl je verschillende matrasmodellen onderzoekt, zul je ongetwijfeld de termen comfort en ondersteuning tegenkomen. Deze voorwaarden zijn cruciaal bij het kiezen van de juiste matras voor jou.

Comfort , of stevigheid, heeft betrekking op hoe een matras aanvoelt. Comfortvoorkeuren verschillen per slaper. Terwijl sommigen de voorkeur geven aan zachte matrassen, geven anderen de voorkeur aan stevigere matrassen. Veel mensen hebben een mix van stevigheid en zachtheid nodig om comfortabel te kunnen rusten. Comfort is subjectief. Comfortlagen zijn de belangrijkste componenten van een matras. Ze beïnvloeden hoe het voelt.

Ondersteuning verwijst naar hoe goed of slecht een matras bestand is tegen compressie van uw lichaam. Sterke ondersteuning zorgt ervoor dat uw matras niet te diep wegzakt of doorzakt. Matrassen die geen ondersteuning hebben, vallen meestal rond gebieden waar het grootste deel van uw gewicht is geconcentreerd, zoals de romp en heupen. De basislagen van een matras zijn grotendeels verantwoordelijk voor hoe ondersteunend een matras aanvoelt, dus deze componenten staan gezamenlijk bekend als de ondersteunende kern.

Samen bepalen comfort en ondersteuning de stevigheid van een matras. Bedrijven gebruiken verschillende criteria voor het meten van stevigheid. We volgen een 10-puntsschaal, waarbij 1 de zachtste is en 10 de stevigste. De meeste matrassen zijn tegenwoordig tussen de 3 en 8 op deze schaal. De stevigere matras vormt zich beter naar uw lichaam.

Een matras moet steun en comfort bieden. Iedereen heeft verschillende behoeften, afhankelijk van hoe ze slapen en wat hun lichaamstype is. Een matras die u veel steun en comfort biedt, is misschien niet geschikt voor een ander.

  • Zijslaaphouding: Zijslaaphoudingen kunnen drukpunten langs de wervelkolom veroorzaken. Deze positie bevordert de afstemming niet. Extra demping is nodig rond de schouders en heupen om deze gebieden op één lijn te houden met de wervelkolom. Om deze reden geven zijslapers over het algemeen de voorkeur aan zachtere matrassen in het bereik van 4 tot 6 op de hardheidsschaal. Om te voorkomen dat heupen en romp in de matras wegzakken, hebben buik- en rugslapers extra ondersteuning nodig. De meeste van deze slapers hebben stevigere matrassen nodig die tussen 5 en 7 vallen.
  • Lichaamstype Uw lichaam zal dieper in uw matras wegzakken naarmate u meer weegt. Mensen die minder dan 59 kg wegen, geven misschien de voorkeur aan zachtere matrassen (3 tot 5). Deze matrassen vormen zich goed naar het lichaam en bieden voldoende ondersteuning. Voor degenen tussen 130 en 104 kg heb je wat extra ondersteuning nodig, maar ook demping en wieg om comfortabel te kunnen rusten. Medium tot medium stevige (5 tot 6) matrassen zijn meestal ideaal voor deze slapers. Mensen die meer dan 104 kg wegen, hebben sterke ondersteuning nodig. Ze zinken te diep en zijn vatbaarder voor pijn en drukpunten. Voor deze mensen is een matrashardheid tussen 6 en 8 het beste.
  • Persoonlijke voorkeuren: het is belangrijk op te merken dat uw voorkeur voor stevigheid kan verschillen van de richtlijnen voor lichaamstype en slaaphouding. Sommige mensen die minder dan 59 kg wegen, geven de voorkeur aan stevige matrassen, en hetzelfde geldt voor mensen van meer dan 104 kg die zachte matrassen comfortabel vinden. Het vinden van de ideale matras kan wat vallen en opstaan van uw kant vergen, vooral als uw voorkeuren niet overeenkomen met de algemene consensus.

Andere Belangrijke Matraskwaliteiten

Naast comfort, ondersteuning en stevigheid, zijn de volgende eigenschappen waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een nieuwe matras:

  • Duurzaamheid Een matras gaat zeven tot acht jaar mee voordat het aan vervanging toe is. Alle matrasmaterialen gaan na verloop van tijd kapot, wat resulteert in een ongelijkmatig slaapoppervlak met blijvende indrukken en inkepingen. Als u uw bed deelt met een partner, kunt u na jarenlang gebruik ook een greppel in het midden opmerken. Latex en schuim met een hoge dichtheid zijn beter bestand tegen slijtage dan andere materialen voor comfortlagen, en sommige matrassen hebben componenten die indien nodig kunnen worden vervangen.
  • Drukverlichting: Sommige mensen kunnen drukpunten in hun schouders, onderrug of heupen voelen vanwege een ongelijke uitlijning van de wervelkolom. Drukopbouw komt vaker voor bij zijslapers. Een matras die drukpunten dempt en ondersteuning biedt, moet de wervelkolom kunnen uitlijnen om deze te verminderen.
  • Bewegingsisolatie: u kunt rimpelingen over het oppervlak opmerken wanneer uw slaappartner in bed beweegt en vice versa. Als uw matras te veerkrachtig is, kunnen deze rimpelingen de slaap verstoren. Matrassen met dikke comfortlagen hebben de neiging om beweging het beste te isoleren, net als hybride modellen met opgerolde spoelen die onafhankelijk van elkaar bewegen en minder bewegingsoverdracht creëren.
  • Temperatuurregeling: Veel mensen slapen warm. De matras die u gebruikt, kan dit probleem verergeren door warmte nabij het oppervlak te absorberen en vast te houden. Om u te helpen comfortabel te rusten, kunnen geventileerde comfortlagen en spiraalsystemen die de luchtstroom stimuleren, de matras afkoelen. Sommige high-end matrassen beschikken over actieve verwarming en koeling, waarmee u een specifieke oppervlaktetemperatuur kunt programmeren.
  • Randondersteuning: een matras met sterke omtrekondersteuning zal niet te veel wegzakken als u dicht bij de randen slaapt of in en uit bed stapt. Binnenveringen en hybrides bieden de stevigste randondersteuning omdat hun spoelen een push-back creëren tegen de compressie van uw gewicht, vooral die met extra perimeterversterking. Schuim- en latexmatrassen hebben meer kans om overmatig weg te zinken.
  • Gemakkelijk te verplaatsen: veel mensen vinden dat responsieve matrassen, die niet te veel wegzakken, gemakkelijker in en uit bed kunnen komen. U kunt zich vast of opgesloten voelen als u op een zachte matras ligt, vooral als deze dikke schuimlagen heeft.
  • Mogelijke geur: na het uitpakken van een nieuwe matras kan het zijn dat u een eerste geur opmerkt. Matrassen met schuimlagen stoten vluchtige organische stoffen (VOS) uit die een chemische geur afgeven. Dit wordt ontgassen genoemd en kan enkele dagen aanhouden. Latex stoot geen VOS uit, maar dit materiaal wordt geassocieerd met een rubberachtige geur.
  • Geluid: Hybriden en binnenvering kunnen veel lawaai maken. De spoelen kunnen kraken of piepen als je in je bed beweegt, of als je van houding verandert. Dit geluid kan storend zijn voor uw partner. All-foam of latex matrassen zijn echter bijna geruisloos.
  • Geschiktheid voor seks: Hoewel de voorkeuren voor seks van persoon tot persoon kunnen verschillen, zijn velen van mening dat springkussens met een lage zinksnelheid het beste zijn voor seks. Hoe geschikt een matras voor seks is, is direct gerelateerd aan de randondersteuning en het bewegingsgemak. Temperatuurregeling is ook belangrijk, vooral voor degenen die de neiging hebben om het in bed op te warmen.

Misschien vindt u sommige van deze criteria belangrijker dan andere. Bepaal welke prestatiefactoren het belangrijkst zijn voor uw slaapervaring en beoordeel nieuwe matrassen dienovereenkomstig.

Verschillende Soorten Matrassen

Elk matrasmodel dat tegenwoordig op de markt is, heeft een uniek ontwerp, maar de overgrote meerderheid valt in een van de vijf categorieën op basis van materiaalconstructie. Elk type matras heeft voor- en nadelen voor shoppers om te overwegen.

Schuim

Schuimmatrassen zijn gemaakt met lagen traagschuim en adaptief polyfoam om comfort te bieden. Overgangs- en steunlagen van dichter schuim worden toegevoegd om de matras te stabiliseren.

  • Voordelen: Schuimmatrassen contouren beter dan andere soorten matrassen, waardoor ze de druk langs de wervelkolom kunnen verlichten. Ze zijn ook erg goed in bewegingsisolatie en ze maken geen geluid.
  • Nadelen: Schuimmatrassen zijn moeilijk te manoeuvreren en hebben een beperkte randondersteuning. Schuim kan warmte vasthouden en ervoor zorgen dat u zich ongemakkelijk voelt terwijl u slaapt.
  • Gemiddelde prijs (Koningin),: tot

Latex

De meeste latexmatrassen bevatten comfort-, overgangs- en basislagen gemaakt van latex die van boven naar beneden steeds dichter en steviger worden. Sommige bevatten ook schuimlagen.

  • Voordelen: Latex wordt door velen geprezen als een comfortabelere optie om te schuimen. Latex vormt zich naar het lichaam zonder het te verzakken of te omhelzen, en houdt de warmte efficiënter vast wanneer het wordt geventileerd. Deze matrassen zijn van nature slijtvast en hebben een langere levensduur dan gemiddeld. Stellen kunnen de veerkracht van de latex bevorderlijk vinden voor seks.
  • Nadelen: alle latexmatrassen kunnen een beetje te zwaar aanvoelen rond de omtrek. Zachtere modellen kunnen moeilijker te manoeuvreren zijn. Dit is het gemiddeld duurste type matras.
  • Gemiddelde prijs (Koningin),: tot

Binnenvering

Traditionele binnenvering is gemaakt van dunne comfortlagen van schuim of vezels. De steunkernen zijn gemaakt met spoelen die met lijm of metalen bevestigingsmiddelen aan elkaar zijn verbonden. Hierdoor voelt het oppervlak extreem responsief aan.

  • Voordelen: Binnenveren voelen over het algemeen behoorlijk ondersteunend aan, vooral langs de omtrek, en hun veerkrachtige oppervlakken helpen beweging te vergemakkelijken zonder al te veel verzakking. De open spoelsystemen bevorderen de luchtstroom om het oppervlak koel te houden. Binnenvering is gemiddeld ook het meest betaalbare matrastype.
  • Nadelen: De dunne comfortlagen zorgen voor minimale drukontlasting en de meeste binnenveringen reageren te snel om veel beweging te isoleren. Hun duurzaamheid is onder het gemiddelde, waarbij veel eigenaren melding maken van inkepingen en sleuven graven na slechts drie tot vier jaar gebruik.
  • Gemiddelde prijs (koningin): to

Hybride

Hybride binnenveringen zijn gemaakt van dikke comfortlagen van latex of schuim en een kern van individueel gepotte spoelen. Hybriden zijn een comfortabelere optie voor traditionele binnenvering en worden steeds populairder.

  • Voordelen: De voordelen van elke hybride zijn afhankelijk van de materiaalconstructie. Schuimhybriden kunnen een uitstekende keuze zijn voor diegenen die drukverlichting en demping nodig hebben zonder solide ondersteuning op te geven. Latex-hybriden zijn zeer responsief en ademend.
  • Nadelen: nadelen van hybride modellen zijn ook afhankelijk van hun materialen. Schuimhybriden hebben de neiging om warm te slapen en voelen zich minder stabiel langs de omtrek dan andere hybriden of traditionele binnenvering. Latexhybriden kunnen te veerkrachtig zijn om bewegingsoverdracht te verminderen. Hybriden zijn gemiddeld ook een van de duurste matrastypes.
  • Gemiddelde prijs (koningin): to
  • Luchtbed

    De steunkernen van luchtbedden zijn opgebouwd uit kamers van gevulkaniseerd gevulkaniseerd rubber. Eigenaren kunnen de stevigheid van hun matras aanpassen met behulp van afstandsbedieningen of mobiele bedieningselementen. Hierdoor kunnen ze het luchtniveau in deze kamers verhogen of verlagen. Terwijl traditionele luchtbedden zijn gemaakt met weinig of geen vulling, bevatten sommige moderne modellen comfortlagen van schuim en latex.

    • Voordelen: Verstelbare stevigheidsniveaus maken luchtbedden geschikt voor mensen van wie de voorkeuren voor comfort en ondersteuning van nacht tot nacht verschillen. Dual-stevigheidsinstellingen bieden u en uw partner de flexibiliteit om de hardheidsniveaus van uw bedden aan te passen. Veel luchtbedden hebben ook modulaire ontwerpen waarmee eigenaren de luchtkamers en comfortlagen kunnen vervangen, waardoor de matrassen een langer dan gemiddelde levensduur hebben.
    • Nadelen: Het grootste nadeel van luchtbedden zijn hun hoge kosten. Dit zijn gemiddeld met een aanzienlijke marge de duurste matrassen. Sommige produceren ook storend geluid wanneer lucht wordt toegevoegd of vrijgegeven, en elektrische storingen zijn een veelvoorkomend probleem voor eigenaren.
    • Gemiddelde prijs (koningin): to

    Matrasmaten

    Er zijn zes maten beschikbaar voor de meeste matrassen.

    • Twin (97 cm x 191 cm): De twin is de kleinste maat, waardoor hij het meest geschikt is voor enkele slapers. Dit is ook een gebruikelijke maat voor kindermatrassen.
    • TwinXL (97 cmx203 cm): Voor lange singles die extra lengte nodig hebben, is de twin XL een uitstekende keuze.
    • Full (137 cm x 191 cm): De full is het meest geschikt voor enkele slapers die meer breedte willen in vergelijking met een twin of twin XL. Matrassen van volledige grootte worden ook door sommige stellen gebruikt, hoewel ze te klein kunnen zijn voor twee.
    • Koningin (152cm x 203cm): De koningin kan gebruikt worden door zowel alleenstaande als getrouwde slapers. Ze zijn breed genoeg voor twee personen om comfortabel te slapen, maar ook ideaal voor mensen die voldoende ruimte willen om alleen te slapen.
    • King (193 cm bij 203 cm): Kings zijn de grootste matrassen op totale oppervlakte. Ze zijn bedoeld voor twee personen en kunnen ook kleine kinderen of huisdieren huisvesten.
    • California King (183 cm x 213 cm): California Kings zijn de langste standaardmaat. Deze maat is ideaal voor stellen die meer lengte en minder breedte nodig hebben dan een standaard koning.

    Als u en uw partner een verstelbaar bed delen, voelt u zich misschien het meest op uw gemak op een split queen, king of California king. Het bed kan in het midden worden gedeeld, zodat elke kant onafhankelijk kan bewegen.

    Online Matraswinkelen Versus Winkelen In Een Matraswinkel

    De meeste matraskopers moesten tot voor kort naar een fysieke winkel. Kopen bij een matrassenwinkel heeft bepaalde voordelen. U kunt matrassen persoonlijk testen door er enkele minuten op te gaan liggen en bij vragen contact opnemen met ervaren klantenservicepersoneel.

    Veel mensen hebben ontdekt dat het online kopen van een matras goedkoper en handiger is. Online matrassenbedrijven hebben lagere overheadkosten, waardoor ze minder in rekening kunnen brengen voor matrassen of andere slaapproducten. U ontvangt gratis levering binnen de Verenigde Staten. Uw bestelling bevat ook een proefperiode waarmee u de matras enkele maanden kunt uitproberen voordat u een beslissing neemt of u deze wilt houden of dat u het artikel wilt retourneren voor een terugbetaling.

    Het is belangrijk om te bedenken waar en wanneer je een matras koopt. De meeste online en fysieke matrasverkopers bieden grote kortingen tijdens verkopen die meestal samenvallen met federale feestdagen zoals Presidents Day, Memorial Day, Fourth July en Labor Day. Black Friday en Cyber Monday zijn ook populaire winkelvakanties.

    Verzending, Slaapproeven En Garanties

    Kijk ten slotte goed naar drie belangrijke elementen bij het kopen van uw nieuwe matras: verzendopties, slaapproeven en garantiedekking.

    • Verzending: Standaard verzending over land is meestal gratis wanneer u online een matras bestelt. Het matras wordt in een doos bij u afgeleverd. Veel merken bieden levering van witte handschoenen aan. Met deze optie kunt u uw matras volledig laten monteren en verwijderen door een koerier. Hoewel White Glove-services doorgaans gratis zijn, bieden sommige merken deze service tegen een kleine vergoeding aan.
    • De meeste online matrasbedrijven bieden slaapproeven aan. Deze duren minimaal 90 nachten. Sommige kunnen zelfs een jaar meegaan. U kunt de matras retourneren voor een gedeeltelijke of volledige terugbetaling als u na de proefperiode besluit dat de matras niet geschikt voor u is. Bij sommige merken moet u de matras minimaal 30 nachten laten inlopen voordat u deze retourneert.
    • Garanties: De overgrote meerderheid van de matrassen die tegenwoordig worden verkocht, hebben een garantie van 10 jaar of langer. Garanties zijn beloften van fabrikanten dat hun matrassen niet defect zijn. Als er een defect aanwezig is, zal het bedrijf de matras repareren of vervangen tegen weinig tot geen kosten voor de eigenaar. De garantie dekt veelvoorkomende defecten zoals overmatig doorzakken, kapotte spoelen en defecte ritsen. Matrasfabrikanten dekken geen andere problemen zoals normale slijtage of fysieke schade die optreedt na de leveringsdatum.