Pijpfitter

Je kunt een beroep op verschillende manieren leren. De meest voor de hand liggende manier is een (schoolse) opleiding volgen en een diploma behalen. Maar het is niet de enige manier: heel wat mensen leren een beroep op de werkvloer, al doende, ... Zeker in de sector van de metaal en technologie. De Vlaamse Overheid erkent via het Ervaringsbewijs het belang van ervaring op de werkvloer. Het document toont zwart op wit aan dat een (kandidaat-)werknemer over de nodige competenties beschikt.
De vaardigheden die een ervaren pijpfitter bezit werden opgelijst in een overzichtelijk geheel (een standaard). In een traject, bestaande uit een gesprek, daarna gevolgd door een praktische proef, kan een kandidaat aantonen dat hij of zij die vaardigheden onder de knie heeft. Als de deelnemer slaagt in de praktijkproef, wordt een Ervaringsbewijs naar hem/haar thuis gestuurd. Het volledige traject wordt gratis aangeboden aan werknemers en werkzoekenden en gebeurt op basis van vrijwillige deelname. Verplaatsingen in functie van het Ervaringsbewijs worden vergoed.

Begin 2009 startte het eerste erkende testcentrum voor het Ervaringsbewijs van pijpfitter. Het vormingsfonds voor montage en kraanbediening, vzw Montage, werkt samen met VDAB, de firma BIS ROB MONTAGEBEDRIJF, TOFAM Oost –Vlaanderen, TOFAM West-Vlaanderen en FTMA in het Testcentrum voor het Ervaringsbewijs van pijpfitter. In het VDAB Competentiecentrum van Sint-Niklaas kan de kandidaat een praktijkproef afleggen dat tot het Ervaringsbewijs van pijpfitter leidt.

Werknemers of werkzoekenden die meer informatie willen over het Ervaringsbewijs voor pijpfitter, kunnen terecht op www.ervaringsbewijs.be. Werknemers of werkzoekenden die zich willen inschrijven kunnen ook rechtstreeks contact opnemen met FTMA.